Resenya bibliogràfica de: El regal de la comunicació.
Capìtol 4.
EL REGAL DE LA COMUNICACIÓ
SEBASTIÀ SERRANO. “El poderós llenguatge dels ulls”. A: El regal de la comunicació. 13ª. Ed. Badalona: Ara llibres, S. L. , 2005. p. 57-72.
ISBN núm 84-932886-4-0
Sebastià Serrano(Bellís, Pla d’Urgell) és catedràtic de lingüística general a la Universitat de Barcelona. Ha publicat diversos estudis sobre temes de semiòtica, lingüística, poètica, filosofia, teoria de la ciència i, sobretot, teoria de la comunicació. De la seva extensa obra, destaca Signes, llegua i cultura (1980) La paradoxa (1985), Elogi de la passió pura (1990, premi Ramon Llull), Comunicació llenguatge i societat (1993) Cap a una lògica de seducció (1996), Comprendre la comunicació (2000).
El tema que tracta el capítol “El poderós llenguatge dels ulls” és la mirada i la importància que tenen un ulls quan es creuen amb uns altres.
En primer lloc, veiem la importància que té la mirada en la comunicació. A través de la mirada s’estableix un gran vincle amb la persona que s’intercanvia de manera simultània aquest gest.
Amb una mirada és pot fer un gran intercanvi d’informació, de sentiments, d’actituds, per això diem que aquesta forma part del llenguatge no verbal ja que no s’utilitzen paraules a l’hora d’intercanviar informació, també cal dir que la mirada la major part de les vegades va acompanyant a les paraules a l’hora del acte comunicatiu.
Molts cops un joc d’ulls ajuda a millorar i augmentar l’afectivitat de la comunicació amb les altres persones, també ajuda a trencar moltes barreres comunicatives.
En segon lloc, veiem també que la mirada és un acte que ajuda a la socialitzar a les persones. A través dels ulls augmenta l’empatia entre les persones que estan intercanviant de manera recíproca i simultània la mirada.
Hi ha situacions en les quals no hi ha una relació gaire bona i el que s’acostuma a fer és mirar menys als ulls de l’altre persona i això fa que arribi a produir la sensació d’un comportament fred i distant. És així ja que en el moment que s’evita la mirada e s produeix un distanciament automàtic.
A diferència d’això en l’amor és on millor veiem com la mirada juga un paper molt important. En l’amor els ulls juguen un paper molt important, ja que hi ha hores i hores de mirades mútues sense paraules on només cal la mirada per comunicar-se. En aquest cas l’empatia és pot valorar a través del ball dels ulls, podríem dir que qui mira més té major empatia.
En tercer lloc, observem que tracta sobre els mals usos de la mirada.
Hi ha molta gent que acostuma a mirar només quan parla però a l’hora d’escoltar quasi mai mira, això es deu al sentiment de poder, superioritat.
També hi ha gent que sovint utilitza la mirada directe com a gest d’ amenaça. A aquest dos casos els podríem etiquetar com el jocs de les mirades de poder. Segurament molts dels maltractaments de gènere, familiars o laborals que avui dia existeixen han començat amb aquest jocs de les mirades de poder.
Per això cal tornar aprendre a participar en els jocs d’ulls.
Finalment, veiem com la mirada ens ve de molt lluny. Només arribar aquest món l’infant comença la recerca de mirades.
Per tan, una de les primeres experiències d’unió amb la mare és la mirada, que estableix uns grans lligams emocionals.
Podríem dir doncs, que la mirada és el primer canal de comunicació, per això quan mires als ulls d’una criatura pots veure tota una gama de sensacions.
Reflexió personal:
En primer lloc, cal dir que el tema d’aquest capítol a estat molt interessant ja que pocs cops ens adonem de l’ importància que pot arribar a tenir una mirada, personalment aquesta lectura m’ha ajudat a reflexionar sobre aquest tema, i intentar dur a terme alguna de les coses que he llegit. Hi ha una frase que Sebastià Serrano ha escrit que la considero molt important, “Tots som buscadors de mirades” sota el meu parer crec que té tota la raó, ja que des de ven petits comencem la recerca d’altres ulls, a mesura que creixes la mirada de la gent que tens al voltant molts cops es la que t’ha ajudat a aconseguir superar molts reptes, situacions, o simplement la que t’ha demostrat l’amor que pots arribar a sentir per ells.
També m’agrada’t molt com l’autor a transmès la importància de la mirada desprès de néixer, en la socialització, amb l’amor i sobretot en la comunicació.
Per un altra banda, la manera en la qual l’autor a escrit el capítol no m’ha agradat gaire ja que repetia molt les coses i les idees no estaven agrupades sinó que les anava barrejant i repetint-les molt.